muskelvarden_utanwww

kundaliniyoga

en härlig yogatradition!

Kundaliniyoga är en aktiv, dynamisk form av yoga som passar alla. De flesta rörelserna i kundaliniyogan är relativt lätta att göra. Du behöver därför varken vara ung, vig eller vältränad, alla kan vara med. Vissa pass kommer du att uppleva som lättare, medan du någongång kan uppleva ett motstånd till andra. Det är okej! Alla är vi olika och alla har vi olika blockeringar som vi behöver jobba oss igenom. Och du gör alltid yogan på dina villkor, du får pausa om du behöver.
Ett yogapass består av intoning, uppvärmning, en kriya, dvs olika rörelser som vi gör i en förutbestämd ordning och tid (oftast 1-3 minuter)  för att uppnå ett specifikt, önskat resultat, en längre vila och därefter meditiation. Vi avslutar yogan med att tona ut. I passet ingår även andningsövningar och ofta något mantra. Mellan varje rörelse har vi en liten paus då vi återhämtar oss och känner in hur det känns i kroppen. Till skillnad från många andra yogaformerna fokuserar kundaliniyogan mer på det inre än att du ska klara av mer eller mindre svåra positioner.
Kundaliniyogan är utformad för att ge både fysisk och psykisk balans och stabilitet. Vi arbetar för att öka vår medvetenhet, stärka vårt nervsystem och lösa blockeringar i kroppens energikanaler, vilket är en förutsättning för att kunna öka energiflödet i kroppen.
Intoningen i ett kundaliniyogapass består i att vi chantar "ong namo guru dew namo" tre gånger. Detta betyder ungefär: jag öppnar mig för min kreativa kraft och bugar mig inför min inre visdom. (tycker du det låter för högtidligt så tänk att det betyder att du vet att du har allt du behöver inom dig, och att du har förmågan att ta dig från mörker till ljus.) Det signalerar även till kropp och själ att nu är det yogadags. Sist men inte minst länkar de ihop oss med de andliga lärare och gurun som funnits före oss. 
Uttoningen består i tre långa "sat nam". Sat betyder sanning, nam betyder namn eller identitet. Dvs sanning är min identitet. Sat nam är det som är evigt. Känslor, tankar, livsvillkor ändras, men det sanna inom dig är oföränderligt. Jag brukar översätta det med  att jag ska vara sann mot mig själv.
Kundaliniyogan har en lång historia, redan för 5000 år sedan utfördes den i Indien. Men ända fram till i slutet av 1960-talet var den mycket hemlig och lärdes ut från person till person. 1969 ändrades äntligen detta, då Yogi Bhajan kom från Indien till USA, med tanken att inte bara själv sprida kundaliniyogan utan främst att utbilda fler lärare, som i sin tur kan sprida den. När Yogi Bhajan dog 2004 hade han verkligen lyckats med detta!
Kundaliniyoga kan kännas lite annorlunda i början, men jag lovar att den ger dig en härlig känsla i kropp och själ!

Läs mer om medicinsk yoga
​Läs även om yinyoga
Läs mer om ayuryoga+  (hathayoga) 


Utbildad av Emma Öberg på Mangalam, Tvååker, 2014-2015

Må bra med kundaliniyoga!
En härlig, kraftfull yogaform som får livslusten att flöda!
På yogaRummet kan du välja mellan kundaliniyo
ga, medicinsk yoga, ayuryoga (hathayoga) och yinyoga.
Välkommen till Muskelvården i Halmstad
Sat nam!

Var dig själv - det är du bäst på!

Onsdagsyogan är mitt andningshål där jag samlar kraft. Längtar hela veckan!
Christine Hellman Roos
Snickaregatan 4